<< Tilbage til oversigt

Personlige livsdomæner > Egentid > Ro og fordybelse

 

Ide 1: ”Dig-tid”
Afsæt bestemte tidspunkte i løbet af ugen, hvor du har et frirum, til at gøre det du netop har lyst til på det tidspunkt. Du behøver altså ikke på forhånd at beslutte hvad du vil bruge tiden på, men blot vide at du. f.eks. hver torsdag har 1 time om aftenen, hvor du ikke bliver forstyrret, og hvor du kan lave lige det, du har lyst til.
Hvis du tror, at “dig-tid” kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så definér et konkret tidsrum og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 2: Tilpas omgivelserne
Overvej hvordan du kan tilpasse omgivelserne, så det bliver nemmere at “komme ned i gear”. Overvej følgende:

  • Organisering af det fysiske rum:
    • Fjern distraktioner: Fjern unødvendige genstande og rod fra dit arbejdsområde. Dette hjælper med at skabe en følelse af orden og ro.
    • Indretning: Overvej hvilket møbel der vil fremme komfort og koncentration. Er det sofaen? En ergonomisk stol? et hæve-sænkebord?
    • Lys: Overvej om du har behov for arbejdslys, eller om det skaber en bedre atmosfære med stearinlys, lyskæder eller anden belysning.
    • Temperatur: Hold temperaturen behagelig. For varmt eller for koldt kan gøre det svært at fokusere.
    • Tæpper og puder: Overvej om det vil være nemmere at fordybe dig, hvis du skabte en hyggelig atmosfære med tæpper og puder
    • Duft: Overvej om aromaterapi kan være med til at skabe en stemning, hvor du fik nemmere ved at koncentrere dig.
  • Kontrol af lydniveauer:
    • Baggrundslyd: Nogle finder stille baggrundslyde, som klassisk musik eller naturlyde, hjælpsomme. Andre foretrækker komplet stilhed. Eksperimenter med, hvad der virker bedst for dig.
    • Støjreduktion: Hvis du er i et støjende miljø, kan støjreducerende hovedtelefoner eller ørepropper være nyttige.
  • Skab en rutine:
    • Fast tidspunkt: Arbejd på faste tidspunkter, hvor du ved, du er mest produktiv. For mange er dette om morgenen, men det afhænger af din personlige rytme.
    • Ritualer: Udvikl små ritualer, der signalerer begyndelsen af en fordybelsesperiode. Dette kan være at lave en kop te, tænde et lys eller tage nogle dybe vejrtrækninger.
  • Mental forberedelse:
    • Meditation eller mindfulness: Prøv kortvarig meditation eller mindfulness-øvelser inden du går i gang. Dette kan hjælpe med at stille sindet og øge fokus.
    • Prioritering: Vær klar over, hvad du skal fokusere på, og sæt klare mål. Det hjælper med at holde dig på sporet og undgå overspringshandlinger.
  • Fysisk forberedelse
    • Påklædning: Skift evt. til behageligt og afslappet tøj, når du arbejder hjemmefra. Bløde sweatshirts, varme sokker eller en hyggelig sweater kan gøre en stor forskel for din komfort.
  • Varme drikke
    • Start evt. din fordybelsesperiode med at lave en varm kop te, kaffe eller kakao. Det kan være en afslappende ritual, der også giver en lille energiboost.

Hvis du tror, at tilpasning af omgivelserne kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så definér hvad du vil afprøve og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 3: Stillezoner
Hvis det er muligt, så indret et sted i hjemmet, hvor der ikke må larmes eller forstyrres. Hvis I har et kontor, et gæsteværelse, soveværelset eller andet og gør det til et helle. Aftal med familiemedlemmer at når du opholder dig i her, må du ikke forstyrres. Her skal du have mulighed for at trække dig tilbage og få ro. Det kan være du vil kombinere det med en anden aktivitet eller hobby, eller det kan være du bare vil sidde i stilhed et øjeblik. Brug det enten som et sted du kan gå hen efter behov, eller eksperimenter med at bruge det før eller efter andre aktiviteter. F.eks. kan du prøve at have 10 minutter for dig selv i ”stillezonen”, efter du kommer hjem med børn efter en lang arbejdsdag og først derefter kaste dig over aktiviteter med børnene.
Hvis du tror, at stillezoner kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så definér et konkret rum og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 4: Stilleperioder
Afsæt bestemte tidspunkter, hvor der skal være ro og lav en aftale med din familie om at overholde det. Det kan være 10 minutter før aftensmad, 30 minutter før sengetid hver mandag, 2 timer lørdag eftermiddag, eller noget helt andet.
Hvis du tror, at stilleperioder kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så definér et konkret tidsrum og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 5: Mindfulness
Mindfulness kan være en god måde at skabe ro i hovedet. Søg på Google/YouTube efter f.eks. ”quiet the mind”. Her er et eksempel: https://www.youtube.com/watch?v=9HNt6kp0JN8
Hvis du tror, at mindfulness kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så find konkrete guides eller videoer og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 6: Musik med støjreduktion
Find noget roligt musik og udvælg 2-3 numre, så det svarer til ca 10 minutter. Sæt dig i en god stol, så du sidder behageligt og luk øjnene imens du lytter til de udvalgte numre.
Hvis du tror, at musik kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så find 2-3 konkrete musiknumre og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 7: Opsøg naturen
Bliv inspireret til hvordan du får de bedste naturoplevelser f.eks. her: https://www.femina.dk/sundhed/mental-sundhed/stress-af-med-naturen
Hvis du tror, at naturen kan hjælpe med at skabe ro og fordybelse, så find en konkret måde at komme i kontakt med naturen og skriv det i Livsdesignerens idébank.

Ide 8: Forest bathing
”Shinrin-yoku”, også kendt som forest bathing eller skovbadning, er en praksis eller proces med terapeutisk afslapning, hvor man tilbringer tid i en skov eller naturlig atmosfære med fokus på sansemæssigt engagement for at forbinde med naturen. Studier har vist at selv virtuelle skovbadninger har en positiv effekt. Søg evt. på youtube efter ”virtual shinrin-yoku”. Dette kan være en god forberedelse til din fordybelse. Her et eksempel: https://www.youtube.com/watch?v=ozyCX967IOI
Hvis du tror at Forest bathing som forberedelse til at skabe ro og fordybelse, vil have en positiv effekt, så find en konkret video du vil afprøve og skriv det i Livsdesignerens idébank.