maj 1, 2024 | #Livsdesign, #Stress

Er stress din egen skyld?

“Ding!” sagde mobilen, der lå på bordet.

Den uskyldige notifikation virkede som Pavlovs klokke og fik mig til at fare sammen, som var jeg ramt af fire nyreslag.

HVAD NU!” tænkte jeg, imens jeg rakte ud efter mobilen. Mit hjerte dunkede hårdt i brystkassen, imens paranoiaens kvælertag blev strammere og strammere. “Husk at booke møde med os på Jobnet senest den xx. Vh. Jobcentret.”

Jeg forsøgte at trække vejret helt ned i maven, men tankerne kom som knytnæver. “Hvad vil de NU? Kan verden for fanden ikke give mig en fucking pause?

Året var 2019, og det var nu tre år siden, at en kassevogn ramte mod min cykel, og jeg vågnede op på cykelstien med tre bekymrede kvinder omkring mig.

I tre år havde jeg forsøgt at kæmpe mig tilbage fra en deltidssygemelding med daglige smerter. Og i tre år var livets røvhul, som trafikuheldet efterlod mig i, bare blevet dybere og dybere.

Jeg havde over længere tid gået hos en psykolog for behandling af depression og stress. Den traumatiske oplevelse og min frustration over at være blevet frataget muligheder i livet var der efterhånden tærsket langhalm på. Men det var som om, jeg ikke rigtig kom videre. Det var healende at sætte ord på mine tanker og følelser, men jeg manglede handling.

Derfor prøvede jeg at søge svarene hos mig selv og gik på opdagelse

Aktivitet = kropslig respons

En helt almindelig tirsdag gik det op for mig, at jeg på intet tidspunkt dén dag havde følt den knugende fornemmelse i brystet. Dagen efter var uroen tilbage.

Det fik mig til at blive nysgerrig på, hvad forskellen var på de gode og dårlige dage. Derfor gik jeg gik på opdagelse i min hverdag og blev fascineret af, hvad mine hverdagsaktiviteter betød for mit fysiske og mentale helbred.

I min søgen blev det klart for mig, at der var en direkte sammenhæng mellem aktivitet og “kropslig respons”. Det som jeg tidligere havde tænkt på som “ubetydelige” aktiviteter på en “ubetydelig” tirsdag var faktisk ofte det, der betød forskellen i det store billede.

Du kender det helt sikkert fra dit eget liv!

Mon ikke du har prøvet at læse en arbejdsmail kort før sengetid, for fire timer senere at ligge søvnløs resten af natten? Eller måske har du bemærket, hvad det betyder for din puls eller din vejrtrækning, når din chef kommer ind med en opgave, der skulle være løst i går?

Men du kender måske også den berusende følelse efter en spontan bytur med din bedste ven, hvor I kom til at snakke om gamle dage og var lige ved at tisse i både bukser og sko af grin?

Eller en søndag aften, hvor du ligger arm i arm med en du elsker. Lækkert!

Nok ikke rocket science, tænker du? Men det var bare starten!

Din egen kemifabrik

Den efterfølgende årrække har jeg igennem min uddannelse som ergoterapeut nørdet ned i aktivitetsvidenskab, arbejdsmiljø og livsbalance, hvor jeg er blevet klogere på den helende effekt aktiviteter har, hvis vi udvælger og sammensætter dem rigtigt.

Jeg har også nørdet ned i forskning om sammenhænge mellem aktiviteter og hormonudskillelse. Og her faldt alle brikkerne på plads. Jeg blev nemlig igen og igen bekræftet i, at vores hverdagsaktiviteter er lig med den “hormon-cocktail”, vi løber forvildet rundt i hverdagen med.

Et hollandsk studie fra 2013 viser f.eks. hvordan hormonet oxytocin har en stressregulerende effekt ved blandt andet at sænke kortisolniveauet.

“Og hvad skal jeg så bruge det til”, tænker du måske?

Det skal du bruge til at forstå, at du er din egen lille kemifabrik! Du er nemlig i stand til selv at producere hormoner som f.eks. oxytocin.

4 konkrete aktiviteter der sænker stress

Og her er fire konkrete aktiviteter, du kan foretage inden dagen slutter, som ifølge studier vil øge dit oxytocinniveau (og dermed sænke stress):

1. Syng en sang

Et svensk studie fra 2003 viser hos utrænede sangere en signifikant stigning af oxytocin og et signifikant fald af kortisol efter en sanglektion på 45 minutter.

2. Skriv, hvad du er taknemmelig for

Et amerikansk studie fra 2016 viser en signifikant øget mental tilfredshed efter 4 uger.

3. Dyrk sex

Et amerikansk studie fra 2017 viser en signifikant stigning af oxytocin efter sex. Desuden viste studiet, at deltagerne oplevede en “afterglow” effekt i 48 timer.

4. Hold øjenkontakt i 5 minutter

Et engelsk studie fra 2014 viste, at øjenkontakt øger oxytocinniveauet, og et finsk studie fra 2020 viser ydermere, at det psykologiske respons også påvirkes, selvom det er over en skærm, så længe det er live.

Og det var bare fire – jeg har samlet mere end 300!

Jeg har nemlig over de sidste tre år udviklet et system, hvor jeg med Livsdesigneren løbende ser mit liv efter i sømmene.

Og det virker!

Arbejdsrelateret stress

Jeg stemmer i DEN grad for, at arbejdsrelateret stress skal løses efter IGLO-modellen (på Individuelt-, Gruppe-, Ledelses-, Organisationsniveau), og lige præcis her er Livsdesigneren et fandens godt bud på “I’et” i IGLO.

Jeg har nemlig fået øjnene op for, hvor meget vi rent faktisk selv kan gøre. Jeg har også fået øjnene op for, at vi er den absolut vigtigste aktør i både behandlingen, men i særdeleshed også i forebyggelsen af stress.

Er stress din egen skyld?

Men hvis der er en sammenhæng mellem aktiviteter og stress – er stress din egen skyld?

NEJ, bestemt ikke – stress er et komplekst resultat af mange faktorer. Men du indeholder løsningen på, hvordan dit liv skal se ud, hvis du skal undgå det.

Derfor synes jeg også, at virksomheder bør se på flere muligheder end blot at tilbyde psykologsamtaler til deres stressramte medarbejdere. Vi bliver nødt til at se på stress ud fra HELE det komplekse samspil af både arbejdsrelaterede og hverdagsrelaterede aktiviteter, som tilsammen sender så mange ud over kanten.

Stress er ofte tabubelagt, og langt de fleste virksomheder fokuserer kun på, hvad der sker på arbejdspladsen. Men som mennesker i 2024 har vi mange arenaer, der er viklet sammen og medvirkende til, at korthuset til sidst vælter. Disse arenaer skal også være en del af løsningen. Og derfor skal der mere til, end bare at snakke om det.

Jeg udviklede Livsdesigneren for at redde mig selv, men nu er jeg klar til at hjælpe andre.

Derfor glæder det mig i særdeleshed, at jeg har indgået den første aftale, hvor jeg skal ud at teste Livsdesigneren i en større virksomhed.